niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki świąteczne.

Po dość długiej przerwie zapraszam na jeden z najbardziej kojarzących się z Bożym Narodzeniem przepisów.

Pewnie większość z Was ma już to za sobą, ale są też i tacy, którzy dopiero mają zamiar zabrać się za przygotowanie świątecznych pyszności. Podzielę się zatem z Wami moim (sprawdzonym od kilku lat) przepisem na świąteczne pierniczki.



 Składniki:
- 2 kg mąki,
- 2 kostki tłuszczu,
- 4 jajka,
- 2,5 łyżeczki sody,
- kakao (2-3 czubate łyżki, ale można też dać więcej jak lubicie ciemne ;) ),
- 1/3 szklanki naparu z kawy zbożowej,
- 2 słoiki miodu (takie jak od dżemu),
- przyprawa do piernika (w zależności od informacji z opakowania na ilość mąki),
- 2 szklanki cukru.

Wykonanie:

Tłuszcz, cukier i miód rozpuścić, dodać kakao i przyprawę do pierników. Zdjąć z ognia, dodać ok. 1 kg mąki i ucierać, stopniowo dodając jajka i rozpuszczoną sodę (sodę wcześniej rozpuścić w naparze z kawy zbożowej). Następnie ciasto (które jest dość rzadkie) wyrobić z resztą mąki i rozwałkować. 


Ważne jest, żeby rozwałkowane ciasto nie było zbyt cienkie, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Najlepiej, gdy będzie miało ok. 8-10 mm ;)


Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni z opcją grzania góra-dół. 





Czas pieczenia to ok. 7-8 minut ;)


i gotowe ! ;)
 Z podanych proporcji otrzymałam ok. 150 ciasteczek! Z czego 1/3 rozeszła się w ekspresowym tempie.. ;) ale jeszcze sporo zostało, także może przetrwają do Świąt! W środę planuje je jeszcze polukrować i przyozdobić.

Smacznego! ;)



2 komentarze: