Do tej pory byłam przekonana, że wśród składników wszystkich ciastek obowiązkowo znajdują się jajka i mąka.. Nie żebym miała im coś przeciwko, ale ze względu na moją tendencję do kombinowania w kuchni (zob. popcorn ;) ) postanowiłam poszukać jakiejś alternatywy, która nie tylko będzie smaczna, ale również zdrowa!
Przeszukując internet znalazłam przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami, w których składniki "związane" są zblendowanym bananem. Ten przepis jednak nie przypadł mi do gustu, dlatego postanowiłam wprowadzić drobne poprawki. I tak oto powstały moje cudeńka, bez dodatku mąki i cukru!

Potrzebujemy:
jako podstawę:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 200 ml kefiru,
opcjonalnie, według własnego uznania bakalie:
- 10 dkg fistaszków,
- 10 dkg suszonej żurawiny,
- 10 dkg rodzynków,
- garść ziarenek siemienia lnianego
Na początku wrzucamy wszystkie nasze dodatki (bakalie) do miseczki.
I rozdrabniamy je używając blendera. Jeżeli ktoś go nie posiada to orzechy można rozdrobnić tłuczkiem, a rodzynki i żurawinę pokroić nożem. Jest to opcja bardziej czasochłonna, ale też dobra ;).
Do naszej "miazgi" dodajemy płatki owsiane i mieszamy..
Następnie dodajemy kefir i ponownie, dokładnie, mieszamy nasze "ciasto" ;).
Powinniśmy otrzymać mniej więcej taką konsystencję, która mi osobiście przypomina sałatkę ;).
Nasze ciasto nakładamy łyżką, lub jeśli ktoś woli rękoma, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dla mnie kształt ciasteczek nie ma większego znaczenia- formuje je łyżką "na oko" ;) |
Wkładamy blachę do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika. Jeśli pieczemy z termoobiegiem czas wynosi ok. 15-17 minut. Jeśli z grzaniem góra-dół czas wydłuża się odpowiednio do ok. 20-22 minut.
Musimy po prostu obserwować kiedy nasze ciasteczka zaczną się rumienić, wtedy są gotowe!
Po ostygnięciu możemy już zajadać się pysznościami ;).
Być może nie grzeszą urodą, ale naprawdę są bardzo smaczne! |
Ja zjadłam 3 sztuki, a resztę zachomikowałam i będę zabierać jako przekąskę na uczelnię ;). Podane proporcje w moim przypadku wystarczyły na 20 ciasteczek średniej wielkości, więc myślę, że na kilka dni mi wystarczą ;).
Zamknięte! ;) |
Są doskonałą alternatywą dla batonów, przesadnie słodkich drożdżówek, czy innych niezdrowych przekąsek.
Ze względu na dodane bakalie i płatki owsiane są bardzo pożywne, dzięki czemu wystarczy kilka sztuk, abyśmy pokonali mały głód! ;)
Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
;)
Na pewno wypróbuję przepis :)!
OdpowiedzUsuń___________________________
http://midnightmargaret.blogspot.com/
http://eatmemargaret.blogspot.com/
Własnie zrobiłam ciasteczka...pieką sie :) dam znać jak wyszły :)
OdpowiedzUsuńciasteczka pyszne- bardzo dziekuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń